Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

Zdravljenje kronične vbodne rane z ličinkami muh na kopitu konja

Predstavljamo vam del prispevka z naslovom Zdravljenje kronične vbodne rane z ličinkami muh Lucilia sericata na kopitu konja, ki smo ga predstavili na 4. slovenskem veterinarskem kongresu v Portorožu. Celoten članek je na voljo pri odgovorni avtorici prispevka.

(Prispevek s slikami je viden v brskalniku Mozilla Firefox)

Pacient je osemletni žrebec, namenjen rekreativni uporabi, brez predhodnih zdravstvenih težav, ni namenjen klanju za človeško prehrano. Konj je v začetku septembra 2010 pohodil zarjavel žebelj. Žebelj se je zaril v medialen žleb žabice desnega kopita, ocenjeno vsaj štiri centimetre globoko. Pacient je bil pet tednov zdravljen s kirurškim odstranjevanjem odmrlega, poškodovanega in okuženega tkiva, namakanjem kopita v antiseptične raztopine, sistemskimi antibiotiki in analgetiki, regionalno perfuzijo.

Zdravljenje je bilo neuspešno, saj konj skoraj ni mogel stopiti na nogo. Telesna temperatura je bila ves čas okrog 38, 3 stopinj C, zaradi bolečin je veliko preležal, škrtal z zobmi, imel je slab apetit, zato smo se odločili zdravljenje dopolniti z medicinskimi ličinkami.

Diagnostika: Bela krvna slika je pokazala zvišane vrednosti levkocitov in nevtrofilcev. Rentgenska slika je bila brez posebnosti, prav tako razmaz sinovialne tekočine kopitnega sklepa. Žebelj se je suspektno zabodel v nasadišče globinske upogibalke prsta.

Predpriprava: 24 ur pred aplikacijo ličink smo na kopito nanesli samo gazo s fiziološko raztopino, pred samim nanosom smo opravili blago kirurško odstranitev odmrlega tkiva.

 

Nanos ličink: kopito smo izdatno očistili s fiziološko raztopino in ga obrisali do suhega. Poškodbo smo omejili s posebno hidrokoloidno oblogo Granuflex. Larve (njihovo število se je gibalo med 500 in 1000) smo aplicirali na ovlaženo netkano gazo in jih nanesli direktno na poškodbo. Na gazo smo namestili več ovlaženih zložencev, ki smo jih menjali dnevno glede na količino izločkov iz rane. Ličinke enega nanosa se nahajajo v rani običajno 5-7 dnim nakar je potrebno aplicirati nove in postopek izvajati, dokler je v poškodbi še prisotno nekrotično tkivo. Po namestitvi larv smo podkev zaprli s kovinsko ploščico in vse dodatno oblepili z Leucotape Classic, da ličinke niso uhajale v okolico. Glede na stopnjo šepanja ter kvaliteto in kvantiteto izločkov iz rane smo se odločili za tri aplikacije ličink, ki smo jih menjali na 5 dni. Po odstranitvi mušjih ličink smo na očiščeno rano v razmaku 3-7 dni štirikrat nanesli hidrokoloidni gel Granugel. Po končani terapiji z ličinkami muh je bila bela krvna slika v mejah normale. Po prvi aplikaciji ličink se je šepanje zmanjšalo iz stopnje, ko konj praktično ni stopil na nogo, na stopnjo, ko je sicer še vedno močno šepal, a nogo obremenil z vsakim korakom. Pacientova telesna temperatura se je gibala med 37,8-37,9 stopinj C.

 

 

 

 

Slika 1: Prvi nanos ličink

 

 

Slika 2: Gaze, prepojene z eksudatom (izločkom iz rane)

 

Slika 3: Izgled očiščene rane po prvem nanosu ličink

 

 

 

Po drugi in tretji aplikaciji ličink so se splošno stanje, počutje, apetit in stopnja šepanja pacienta ves čas izboljševali. Telesna temperatura je po drugi aplikaciji padla na 37,7 stopinj C, po tretji pa na 37,5 stopinj C.

 

Slika 4: Izgled rane po drugem nanosu ličink

 

Slika 5: Tretji nanos ličink

 

Slika 6: Izgled rane po tretjem nanosu ličink

 

 

 

Slika 7: Izgled rane po nanosu Granugel gela

 

Slika 8: Izgled rane po končanem zdravljenju

 

Konj je bil po treh mesecih od poškodbe ponovno živahen, bister in normalno ješč. 10 mesecev po poškodbi konj v koraku ne šepa več, se pa šepanje občasno še pojavlja v kasu. S fizioterapijo in barefoot obravnavo kopit je konj eno leto po poškodbi ponovno uporaben za rekreativno uporabo.

Glede na uspešnost terapije z mušjimi ličinkami v tujini in tudi v humani medicini v Sloveniji menimo, da bi bilo to obliko zdravljenja smiselno uporabljati v vsakdanji klinični praksi tudi v veterinarski medicini v Sloveniji.