Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

Vnos mladih psov iz tretjih držav

VURS v zadnjem času opaža veliko zanimanje za nekomercialni premik mladih psov iz tretjih držav s področja bivše Jugoslavije oziroma držav zahodnega Balkana.

Da bi olajšali postopek vnosa živali in preprečili ilegalen vnos teh živali v Republiko Slovenijo, opozarjajo, da vnos psov iz tretjih držav, ki so mlajši od treh mesecev in necepljeni proti steklini, ni dovoljen.

Izjema je Republika Hrvaška, od koder je dovoljen nekomercialen premik psov, ki so mlajši od treh mesecev in necepljeni proti steklini, pod pogojem, da je v hrvaškem potnem listu (v rubriki XI.- Drugo/Others) potrjena izjava, da je bila žival na kraju rojstva brez stikov z divjimi živalmi, ki bi lahko bile izpostavljene okužbi z virusom stekline.

Psi morajo za nekomercialni premik iz tretjih držav izpolnjevati pogoje, ki so z evropsko zakonodajo določeni za tretjo državo. Države se delijo na tiste, ki imajo ugodne razmere glede stekline in na tiste z neugodnimi razmerami glede stekline. Za državi z ugodnimi razmerami štejeta Republika Hrvaška ter Bosna in Hercegovina. Za vnos iz tretjih držav z neugodnimi razmerami glede stekline, morajo živali izpolnjevati strožje pogoje- te države so Albanija, Črna gora, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Srbija, Turčija.

Po vnosu psa v Slovenijo, ga je v skladu z ZVMS (Zakon o veterinarskih merilih skladnosti) potrebno v sedmih dneh ali najkasneje so starosti treh mesecev prijaviti v Centralni register psov pri pooblaščeni veterinarski organizaciji. Po predložitvi ustreznih dokumentov (veterinarsko spričevalo in identifikacijski dokument), preverjanju mikročipa ter izpolnjevanju vseh zahtevanih pogojev, pooblaščeni veterinar za žival izda evropski potni list za hišne živali. V kolikor je pes označen le s tetovirno številko, ga mora veterinar označiti z mikročipom.

OPOZORILO: Označitev z jasno čitljivim tetovirnim znamenjem je dovoljena le do 03.07.2011. Po tem datumu psi s takšno identifikacijo ne bodo smeli vstopiti v EU (Slovenijo). Dovoljena bo le oznaka z mikročipom.

OPOZORILO: Iz identifikacijskega dokumenta (potni list, rodovnik) in veterinarskega spričevala je razvidno poreklo/izvor psa. Pes mora izpolnjevati pogoje za nekomercialni premik iz tiste tretje države iz katere izvira, ne glede na to, kje ga stranka kupi (na primer: nakup srbskega psa na Hrvaškem- ta pes mora izpolnjevati vse pogoje za nekomercialni premik iz Srbije)

Podrobne informacije so na voljo na spletni strani VURS: http://www.vurs.gov.si/si/za_prebivalce_in_pravne_osebe/mednarodne_zadeve/hisne_zivali/