Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

Primer: lipom na repu mačke

Spodaj vam predstavljamo primer tumorja na repu pri mački.

Opozarjamo vas, da so spodnje slike nazorne, zato ogled odsvetujemo občutljivim osebam in mlajšim od 18 let. Ogled slik je na lastno odgovornost.

Lipomi so večinoma benigni tumorji, sestavljeni iz maščobnega tkiva. Lipom je napogostejši tumor mehkih tkiv, na otip so mehki, večinoma pomični, dobro omejeni in ne bolijo. Mnogi lipomi so majhni (< 1 cm premera), lahko pa zrastejo tudi nad 6 cm premera.

Prizadene vse pasme mačk in psov, pogostejši so pri starejših živalih.

 

Anamneza: gre za sterilizirano mačko, staro med 8 in 10 let, v zelo dobri kondiciji (je predebela). Imetnik je včeraj opazil, da ima mačka večjo bulo na spodnji strani repa.

Diagnostika: bula je na ventralni strani repa, na otip mehka, dobro omejena, pomična, neboleča, premera cca. 4,5 cm. Ob punkciji bule ne dobimo vsebine, zato opravimo manjšo zarezo s skalpelom, ki pokaže, da gre za maščobno tkivo. Ker je lipom očitno zelo hitro zrastel in je v bližini anusa, kjer bo sčasoma začel žival motiti pri uriniranju in blatenju, smo se odločili za kirurško odstranitev tumorja.

 

Kirurška odstranitev:

1. Mesto je potrebno pred odstranitvijo tumorja obriti, očistiti in razkužiti.

 

2. Sledi pokrivanje operacijskega polja. Nato zarežemo v kožo in začnemo z odstranjevanjem tumorja.

 

 

3. Končne faze odstranitve

 

4. Rezilo skalpela na levi strani je za boljšo predstavo velikosti tumorja

 

5. Končni izgled. Rana je zašita, dodatno smo jo prekrili z Alu sprejem. Žival je dobila za domov zaščitni ovratnik, ki ji bo preprečeval lizanje in grizenje šivov. Šive bomo odstranili čez 10 dni.

 

Lipom je bil odstranjen v celoti, vendar ni izključeno, da se ne bo še kdaj pojavil- lahko na istem mestu, lahko tudi na drugem mestu. V primeru pojava je potrebno spremljati njegovo rast in morebitno motenje življenjskih funkcij živali.

Vsekakor pa je lipome dobro odstraniti preden zrastejo do velikosti, ki otežuje njihovo odstranitev in preden začnejo motiti življenjske funkcije živali.