Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

O steklini

Kaj je steklina?

Steklina je virusna bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem toplokrvnih živali in ljudi. Bolezen ima različno dolgo inkubacijsko dobo- lahko od 2 tednov pa vse do nekaj let in je odvisna od mesta vnosa virusa v organizem, količine in tipa virusa. Po okužbi z virusom stekline preteče do pojava bolezni 10-60 dni, lahko tudi več. Bolezen sama pa traja od 1-7 dni in se konča s smrtjo.  

Virus stekline sodi v skupino Lyssa virusov (družina Rhabdoviridae), ki so odgovorni za nastanek encefalitisa. Vsako leto po svetu še vedno umre 55.000 ljudi in na milijone živali zaradi stekline. Približno 95 % smrtnih žrtev pri ljudeh se zgodi v Aziji in Afriki. Večina smrtnih žrtev pri ljudeh (kar 99%) je posledica ugriza okuženega psa, od 30 do 60 % žrtev pasjih ugrizov pa so otroci, mlajši od 15 let.

V Sloveniji je bil zadnji zabeležen primer stekline pri človeku leta 1950, pri domačih živalih pa leta 2008 (pri konju in necepljenemu domačemu psu), in leta 2009 (pri govedu).

 

Glede na izvor okužbe ločimo:

 1. Gozdno (silvatično) steklino: Glavni prenašalci so divje živali, v našem okolju so to v glavnem lisice, lahko pa tudi srnjad, divji prašiči, jazbeci, kune...
 2. Mestno (urbano) steklino: Prenašajo jo v glavnem domači psi in mačke, okužijo pa se lahko tudi druge domače živali.

 

Kako se bolezen prenaša in širi?

Steklina se prenaša s slino okužene živali. Okužba je največkrat posledica ugriza ali okužene sline, ki vstopi preko poškodovane kože oziroma sluznice, lahko se okužimo tudi preko dihal.

Virus običajno nekaj časa ostane na vstopnem mestu, nato potuje preko perifernega živčevja do možganov. Tam se hitro razmnožuje in povzroči poškodbe živčnega tkiva, kar povzroči tipične klinične znake. Virus nato po živčevju potuje iz možganov do žlez slinavk. Čas pred pojavom kliničnih znakov pri okuženi živali je lahko različen, odvisen pa je od seva in vstopnega mesta virusa. Še preden se pri okuženi živali pojavijo klinični znaki, se lahko bolezen prek sline okužene živali prenese na druge živali in ljudi, zato se lahko okužimo tudi od navidez zdrave živali.

 

Znaki stekline:

Stekla žival izgubi plahost, sredi dneva se lahko pojavi v naselju, je napadalna, zaradi paralize okončin se težje premika (najprej se pojavi paraliza zadnjih okončin), zaradi težav pri požiranju se pretirano slini, iz ust ji visi jezik, lahko zavijajoče laja.

Pri domači živali posumimo na steklino, če ta nenadoma spremeni svoje vsakdanje obnašanje. Postane lahko napadalna, nemirna ali pa pretirano umirjena. Žival izgubi apetit in besno grize ali požira različne predmete, kot so les, kamenje. Prav tako se prične pretirano sliniti, ima naježeno dlako, pojavljati se pričnejo paralize mišic okončin.

 

Kako ukrepati, če vas poškoduje žival?

Oskrba rane:

 • pustite, da kri nekaj časa teče iz rane
 • s čistim robcem ali sterilno gazo obrišite slino in kri proč od rane
 • rano temeljito sperite z milom pod čisto tekočo vodo, jo pokrijte s sterilnim povojem in povijte.
 • takoj obiščite zdravnika, ki bo rano dokončno oskrbel in vas napotil v antirabično ambulanto območnega zavoda za zdravstveno varstvo.

V antirabični ambulanti se opravi postopek za zaščito poškodovanca pred morebitno okužbo z virusom stekline.


Dolžnosti lastnika živali, ki je povzročila poškodbo?

 • Živali se ne sme odtujiti ali pokončati!
 • Zaradi suma na steklino je treba takoj obvestiti veterinarja, ki opravi nadzor živali, ne glede na to ali je cepljena proti steklini ali ne. Pregled se opravi 1., 5. in 10. dan po ugrizu. Če se v tem času pojavi kakšnakoli sprememba v vedenju živali je potrebno TAKOJ poklicati veterinarja!
 • Če žival izgine, je treba takoj obvestiti antirabično ambulanto območnega zavoda za zdravstveno varstvo.
 • Če žival med opazovanjem pogine, je treba truplo poslati na preiskavo, ki ovrže ali potrdi sum na steklino. V tem primeru pokličite veterinarja, ki vam bo dal nadaljnje napotke.


Kdaj je nujno cepljenje proti steklini?

Cepljenje proti steklini je nujno kadar:

 • vas je poškodovala divja, nepoznana ali domača žival, ki je ni mogoče imeti pod 10-dnevno veterinarsko kontrolo (pobegnila, izginila);
 • veterinar pri živali opazi znake stekline ali potrdi steklino na podlagi preiskave možgan mrtve živali;
 • pridete v kontakt z nastavljenimi vabami za lisice (če pride vsebina na poškodovano kožo ali sluznice).Kako se pred steklino varujemo?

 • Za vse domače pse je zakonsko obvezno letno cepljenje proti steklini, ko dopolnijo starost 3 mesecev. Cepljenje priporočamo tudi za mačke, ki se gibajo zunaj in pašne živali.
 • Domačim živalim ne dovolite, da se nenadzorovano gibljejo- naj bodo vedno pod nadzorom, na sprehodu pa na povodcu.
 • Pri stiku domače živali z divjo ali sumljivo, mora lastnik žival takoj izolirati in obvestiti veterinarsko ambulanto.
 • Ne božajte divjih in potepuških živali.
 • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice!
 • Ne dotikajte se trupel živali, pač pa obvestite pristojno higiensko službo!  
 • Seznanite otroke z nevarnostjo stekline in jih naučite pravilnega odnosa do živali.