Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

Primer: tumor tankega črevesja pri 12-letnem mačku

Spodaj vam predstavljamo primer tumorja na črevesju pri 12-letnem mačku.

Opozarjamo vas, da so spodnje slike nazorne, zato ogleda ne priporočamo mlajšim od 18 let in občutljivim ljudem. Ogled je na lastno odgovornost!

 

 

Na splošno o tumorjih v prebavnem traktu:

Tumorji so lahko locirani kjerkoli v prebavnem traktu- v ustni votlini, požiralniku, želodcu, tankem črevesju, debelem črevesju in rektumu. Gastrointestinalne neoplazije so lahko primarne, kar pomeni, da je njihov izvor v samem prebavnem traktu, ali sekundarne, kar pomeni, da izvirajo z drugega mesta. Rak se navadno pojavlja pri srednje starih do starejših mačkah (povprečje je 10-12 let), lahko pa se pojavi prej- opisani so primeri pri 1 leto starih mačkah. V začetnih stadijih bolezni živali pogosto ne kažejo znakov bolezni, so asimptomatske. Pri raku prebavnega trakta so klinični znaki močno odvisni od lokacije raka, velikosti in tipa tumorja. Tumorji v prebavnem traktu niso zelo pogosti (predstavljajo < 10% vseh neoplazij pri mačkah), so pa pogosto maligni. Preko 2/3 vseh tumorjev v prebavnem sistemu je malignih, kar pomeni, da so agresivni in pogosto metastazirajo v druga tkiva. Tumorji na črevesju predstavljajo 70-90% vseh tumorjev v prebavnem traktu, pogostejši so na tankem črevesju.

Najpogostejši tip tumorja tankega črevesja pri mačkah je limfosarkom. Klinični znaki, ki se pojavljajo so: bruhanje, v katerem je lahko prisotna kri, driska, melena (blato je podobno katranu, črne barve), neješčnost, izguba telesne teže. Ti klinični znaki niso specifični za rak, kar pomeni, da je mnogo drugih bolezni in stanj, pri katerih so klinični znaki podobni, zato je potrebno izpeljati kompletno diagnostiko. Druge bolezni in stanja, ki lahko pridejo v poštev so: mačka je zaužila neko snov / zdravilo / strup za podgane / toksin (npr. svinec), odpoved ledvic, bolezni jeter, hipoadrenokorticizem, stres, strah, bolečina, bolezni in/ali stanja, ki vključujejo šok, hipotenzijo (nizek krvni pritisk), poškodbo, večje operacije; pankreatitis, vnetja črevesja, trombocitopenija, ostali tumorji drugje v telesu.

 

 

Anamneza:

Maček že 3 tedne ne je, bruha, pije malo. Zelo se je umiril, poležava, ne gre na blato, urinira normalno. Zelo je shujšal.

 

 

Klinični pregled:

Pacient je močno dehidriran in shujšan (praktično kost in koža), zunanje sluznice so suhe, blago anemične, telesna temperatura je normalna, dihanje in pulz brez posebnosti. Ledvice so normalne velikosti, v področju za trebušno prepono zatipamo večjo maso velikosti cca. 7 cm x 7 cm, ki je na otip čvrsta, dobro formirana, okrogle oblike in nekoliko boleča. Najverjetnejše diferencialne diagnoze: tumor, megakolon, odpoved ledvic. Pregled urina: pozitivno na proteine 26 mg/dl. Ultrazvočni pregled: ledvici sta nekoliko spremenjeni (degeneracija), jetra na videz brez posebnosti, črevesje je popolnoma prazno, prav tako mehur. Masa je locirana na tankem črevesju in nam zajema celoten ekran ultrazvoka. Na podlagi izvidov sumimo na tumor, zato imetniku predlagamo operacijo.

 

 

Operacija:

Pacienta smo pred operacijo ustrezno pripravili upoštevajoč, da gre za nekoliko starejšo žival v izredno slabem zdravstvenem in fizičnem stanju. Sledila je priprava operacijskega polja- britje, čiščenje, razkuževanje. Pacient je bil nato prestavljen v operacijsko sobo, kjer smo odprli trebušno votlino. Ob odprtju trebušne votline smo takoj opazili, da le-to zapolnjuje večja masa. Maso smo približali trebušni steni in le-ta je izgledala takole (opomba: velik del mase se na sliki ne vidi, ker je še vedno v trebušni votlini):

 

(Za boljšo predstavo o velikosti tumorja je na desni strani prisotno rezilo skalpela.)

 

Masa je bila locirana na tankem črevesju in je zapirala njegov lumen v celoti. Sam tumor je večji kot smo sprva ocenjevali ter zapolnjuje približno polovico celotne trebušne votline. Po izgledu samega tumorja, njegovi lokaciji, ožiljenosti menimo, da je tumor maligen. Ker je pacient zelo prizadet, sama prognoza pri tej obliki raka pa precej slaba, smo ob predhodnem posvetu z imetnikom opravili evtanazijo.