Iskalnik po spletni strani

Zasebna veterinarska ambulanta Trbovlje
Marko Kastelic s.dr.vet.med.

Gimnazijska cesta 19
1420 Trbovlje

Tel.: 03 56 27 604
GSM: 041 519 430,  040 425 763

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.veterinarska.si

 


 

Delovni čas:

pon. - pet.:
8:00 - 11:30 in
15:00 - 17:00

sobota:
8:00 - 10:00

 


 

Kako do nas?

Začela se je sezona klopov

Klopi so zajedalci, ki prenašajo številne nevarne povzročitelje bolezni. Pri psih največkrat odkrivamo boreliozo, erlihiozo, anaplazmozo, babeziozo in druge. Naše ljubljence ogrožajo iste vrste klopi kot ljudi.
Klopne bolezni so hude, njihovo zdravljenje pa težko in dolgotrajno. Pri živali in človeku se velikokrat končajo s trajnimi posledicami, lahko tudi s smrtjo.
 
 
Klope uvrščamo med največje predstavnike reda pršic. Od ostalih pršic se razlikujejo predvsem po velikosti in specializiranem obustnem aparatu, prilagojenem za sesanje krvi. Veliki so od 1 do 30 mm, odvisno od prehranjenosti s krvjo. Kri sesajo samo samice, samci pa na gostiteljih iščejo samice za parjenje. Klopi s čutilom na sprednjem paru nog (kemo- in mehanoreceptorji) zaznajo najšibkejše toplotne tokove, premike in rahel vonj. Tako odkrijejo primerno žrtev, na katero se prisesajo. Posebne žleze z izvodilom ob ustih izločajo slino, v kateri so encimi, zaviralci strjevanja krvi in imunskega odziva ter blag anestetik. Morebitno okužbo z okuženimi klopi lahko preprečimo le tako, da žival po vsakem sprehodu v naravi temeljito pregledamo in klope odstranimo s pinceto, brez predhodnega mazanja z oljem! Ne smemo jih odstranjevati na silo, saj bi tako odtrgali le zadnji del, glava z rilcem pa bi ostala v koži in povzročila gnojenje. Čim prej odstranimo klopa, tem manjša je verjetnost okužbe.

 

RAZVOJNI CIKEL KLOPOV

Samice v svojem življenju izležejo nekaj sto do nekaj tisoč jajčec, in sicer v tla. Iz jajčec se razvijejo larve, ki splezajo na trave in grme. Od tam se prisesajo na mimoidočega gostitelja, na katerem se nahranijo. Potem padejo v okolje, kjer se razvijejo v nimfe, ki za razvoj v odraslo obliko klopa spet potrebujejo gostiteljevo kri. Odrasli klopi so najodpornejša razvojna oblika. Prenesejo manjšo zračno vlago in višje temperature kot nimfa ali larva, kar jim omogoča plezanje na višje travne bilke in grmičevje, kjer čakajo na večje gostitelje. Na živali se gibljejo proti mestom, kjer je kožuh najtanjši. Zato jih pri psih največkrat najdemo na gobcu, ušesih in trebuhu. Ko se samica napije krvi, se odlepi od gostitelja in izleže jajčeca. Tako se razvojni cikel spet začne. Običajno traja od 1 do 3 let.

Razvojne oblike klopov.

 

PREPREČEVANJE OKUŽB

V Zasavski regiji je okužen že vsak tretji klop! Ljudje se moramo za preprečitev neposrednega klopovega stika s kožo in mogoče okužbe, pred vsakim odhodom v naravo zaščitno obleči in obuti, primerni so dolge hlače in rokavi, ruta in podobno. Na svetlih oblačilih klopa lažje opazimo. Uporabimo repelente, katerih vonj odganja klope. Ne pozabimo, da repelenti učinkujejo le določen čas in jih je treba ponovno nanesti vsakih nekaj ur.

Za živali obstaja mnogo učinkovitih sredstev proti klopom. Pomembno je, da prisesane klope uničijo tako hitro, da ne morejo prenesti bolezni. Borelija npr. v povprečju potrebuje 48 ur (od 24 do 72 ur), da se iz črevesja prenese v slinske žleze klopa, od koder se s slino prenese v gostitelja.

Za mačke priporočamo uporabo Frontline, Frontline Combo in Fypryst. Pri pseh pa poleg naštetih še Advantix, ki je trenutno najučinkovitejše sredstvo proti klopom na tržišču. Vsa sredstva proti klopom učinkujejo približno 1 mesec, nato je potrebno nanos ponoviti.

Ljudje se lahko proti klopnemu meningoencefalitisu cepimo in tako najučinkoviteje zavarujemo pred boleznijo. Za živali takšno cepivo zaenkrat še ni na voljo. V zadnjih letih je precej poročil o cepivu proti lymski boreliozi. Eno od cepiv so registrirali v ZDA, vendar je zaenkrat primerno samo za razmere v Ameriki, ne pa tudi za Evropo, kjer je položaj mnogo bolj zapleten, ker je kužnih več vrst borelije. Za ljudi varnega in učinkovitega cepiva proti lymski boreliozi zaenkrat še ni. Je pa v Evropi že vrsto let prisotno cepivo proti boreliozi za pse. Cepljenje lahko na vašo željo, ob predhodnem posvetovanju in naročilu opravimo tudi v naši ambulanti. Za več informacij pokličite.

Klop na koži psa.